Actiuni


Home
Obiective
Activitati
Parteneri
Buget
Actiuni
Foto
Legaturi
Contact

 

Etape:    2007   2008    2009    2010

>> 2007

In acesta perioada s-au reactualizat datele privind distributia castorului in Romania la zece ani de la reintroducere.

Pentru aceasta au fost parcurse trei sectoare ale raurilor Olt, Mures si Ialomita.

In urma lucrarilor de teren efectuate s-au tras cateva concluzii importante:

  • populatia de castor pe cele trei sectoare studiate se afla in extindere, atat din punct de vedere spatial cat si al efectivului.

  • s-au identificat nucleele de concentrare maxima a efectivelor in vederea capturarii si atingerii obiectivelor proiectului si s-au realizat hartile primare de distributie.

Distributia castorului in bazinele raurilor studiate

Distibutia castorului in Romania

Dispersia in bazinul raului Ialomita

Dispersia in bazinul raului Mures

Dispersia in bazinul raului Olt

 

 

>> 2008

 

In primavara acestui an echipa proiectului a impartasit din experienta colegilor germani specialisti care studiaza aceasta specie de peste douazeci de ani.

Au fost observate metodele de capturare in conditiile specifice Germaniei si modalitati de monitorizare folosite in Elvetia.

 

Dupa aceasta au fost demarate actiunile de capturare a exemplarelor de castor, in paralel in mai multe locatii. A fost o etapa dificila a proiectului in care echipa s-a confruntat cu particularitatile terenului. In conditiile din Romania capturarea este mult ingreunata comparativ cu conditiile din Germania si Elvetia. Densitatea relativ scazuta a populatiei, corelata cu abundenta hranei din imediata apropiere a apei si prezenta cainilor vagabonzi face ca activitatea castorilor sa se desfasoare mai mult in apa sau foarte aproape de apa.

Exemplar capturat

Castor cu transmitator montat

In prima faza au fost capturate 7 exemplare din care sase (4 masculi si 2 femele) au fost crotaliate in vederea monitorizarii. Dupa montarea emitatoarelor ele au fost mentinute in carantina cateva zile pentru masuratori si vindecarea ranilor de la nivelul cozii.

 

 

 

Apoi a urmat actiunea de eliberare in aceleasi locatii in care au fost capturati.

Actiune de eliberare

Castorul in mediul sau natural

Din cele sase emitatoare montate patru emit zilnic intre orele 18-6 (12 ore si 12 ore pauza), iar doua emit cu o periodicitate de 24 cu 96 ore pauza.
Imediat dupa eliberare s-a trecut la monitorizarea exemplarelor. Monitorizare prin radio-telemetrie

 

>> 2009

 

Modificărilor cauzate de castor asupra structurii, conformaţiei şi stabilităţii malurilor

 

Au fost identificate modificări minore şi modificări majore în structura, conformaţia şi stabilitatea malurilor.

 

În categoria modificărilor minore sunt cuprinse acele modificări rezultate în urma ieşirii repetate a animalelor din apă.

S-a observat în mod clar obiceiul castorului de a utiliza perioade lungi (luni sau chiar ani de zile) aceleaşi locuri de ieşire pe uscat.

Poteca de acces la mal

Acest lucru, coroborat cu conformaţia corpului şi modul de deplasare al castorului pe uscat determină eroziuni ale malurilor sub forma unor poteci, jgheaburi, canale foarte particulare castorului, care alături de resturile de ramuri roase sau cojite şi prezenţa urmelor imprimate pe sol sunt cele mai clare dovezi ale prezenţei speciei pe un anumit sector de râu.

 

Potecile de ieşire a castorului pe mal diferă mult ca lungime şi adăncime, în funcţie de particularităţile malului.

 

În categoria modificărilor majore, care au un impact mare asupra malurilor au fost incluse modificările ireversibile: construcţia de adăposturi.

Construcţia de adăposturi determină, în multe cazuri, creşterea instabilităţii malurilor în perioadele de inundaţie, când apa pătrunde în vizuine. Instabilitatea malurilor se corelează cu natura substratului, grosimea stratului de sol care rămâne deasupra vizuinei şi implicit înălţimea malurilor.

 

Barajele sunt construcţii deosebit de elaborate prin care castorul blochează traseul unui râu/pârâu. Ele sunt realizate din fragmente de ramuri de diferite grosimi şi lungimi, care sunt aşezate în aşa fel încât să se obţină un dig.

 

Baraj cu o inaltime de 1,2m Baraj cu o inaltime de 1,7m
 

Un studiu mai amplu în ceea ce priveşte construcţia de baraje a fost realizat în bazinul hidrografic al Râului Negru.

Pentru a avea o imagine asupra acestui fenomen este important să spunem că au fost inventariate un număr de 53 de baraje.

 

Acumulare de apa din spatele unui baraj pe paraul Luta

Baraj pe paraul Luta

 

Tipuri de adăposturi construite în condiţiile din România

Au fost inventariate adăposturile inactive, active, temporare şi permanente (săpate în mal sau construite deasupra solului).

 

Adapost sapat in mal pe raul Mures Vizuina construita deasupra solului - paraul Lisa
 

Adapost temporar pe raul Ialomita

 

 

Adapost temporar pe raul Ialomita

 

Determinarea influenţei asupra vegetaţiei forestiere

 

În perioada ianuarie-mai 2009 s-au făcut cercetări  privind  specia,  diametrul,  forma tăieturii, distanţa  faţă de apă, a  arborilor utilizaţi de castor pe un sector al râului Olt de 1500m,  zona Lunca Câlnicului.

 

Observaţiile s-au efectuat atât în sezonul de vegetaţie cît şi în afara acestuia.

 

Pe sectorul mai sus menţionat s-au amplasat un număr de 7 suprafeţe de probă cu dimensiunea de 100 m2 (10x10)m, în care s-a inventariat întreaga vegetaţie lemnoasă.

 

 

Arbori taiati de castor
   

>> 2010

Determinarea interactiunilor cu alte specii din macrofauna raurilor.

   

 

Etape:    2007   2008    2009    2010

 


Home | Obiective | Activitati | Parteneri | Buget | Actiuni | Foto | Legaturi | Contact

 
beaver@icaswildlife.ro